15.6.2016

Başbakan Binali Yıldırım, Tavşanlı Cumhuriyet Meydanında halka hitap etti.
Başbakan Binali Yıldırım, Kütahya'nın Osmanlı'nın kuruluş destanının yazıldığı yer, istiklal mücadelesinin kahramanlarının şehri olduğunu belirtti. Gösterilen ev sahipliğinden dolayı teşekkür eden Başbakan Binali Yıldırım, şunları kaydetti:
"14 yılı beraber geçirdik ama bu 14 yılı boşuna geçirmedik. 14 yıl boyunca birçok sorunun üstesinden geldik. Dağ gibi sorunları dağ gibi hizmetlere dönüştürerek bugünlere geldik. Ekonomide, ulaştırmada, sağlıkta hatırı sayılır kalkınmalara ve hizmetlere imza attık. Türkiye'nin bütün bölgelerine, memleketin her köşesine hizmetlerimiz birer birer gitti. Yolları böldük hayatları birleştirdik, milleti birleştirdik. Bölünmüş yollar hayat kurtarıyor. Türkiye'nin kaynaklarını yine Türkiye için, insanımız için hizmete dönüştürdük. Kütahya'ya 13 yılda 7 milyar 600 milyon lira yatırım yapıldığını, kentin daha fazlasına layık olduğunu belirten Yıldırım, 2002'ye kadar şehirde yapılan bölünmüş yol uzunluğunun 23 kilometre olduğunu, AK Parti iktidarında ise bunun 235 kilometre olduğunu vurguladı. "Kütahya'ya yakışan da bu, AK Parti'nin farkı da bu" diyen Başbakan Yıldırım, Zafer Havalimanı'nın da hizmete alındığını anımsattı.
Başbakan Binali Yıldırım, havalimanının açıldığı 2012 yılında 3 bin yolcunun geldiğini ifade ederek, bu rakamın 2015'in sonunda 93 bine çıktığını, bu rakamın daha da artacağını belirtti. Sanatın, kaplıcaların ve seramiğin kenti olan Kütahya'da "dört dörtlük, 24 ayar insanların yaşadığını" vurgulayan Yıldırım, kente yapılan yatırımlara ilişkin de bilgi verdi. Yıldırım, 600 yataklı şehir hastanesinin ihalesinin yapıldığını belirterek, hayırlı olması temennisinde bulundu.
Başbakan Binali Yıldırım, Tavşanlı ve Kütahya'da madenciliğin önemini çok iyi bildiklerini, Tavşanlı'da bu sektörde 5 binin üzerinde doğrudan çalışanın olduğunu bildirdi. Bölgede yaklaşık 56 bin kişinin dolaylı olarak madencilikten ekmeğini, aşını kazandığına dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:"Seyitömer-Tunçbilek'teki istihdam ile 7 bin kardeşimiz Kütahya'da madenden ekmeğini çıkarıyor. Yer altında çalışan kardeşlerimizde, bir yılda 6 aylık kıdem şartı aranmaksızın iş güvenliği kapsamına aldık. Yer altında çalışan işçilerimize, zorunlu nedenlerden dolayı fazla çalışma, olağanüstü haller hariç, yaptırılmasının önüne geçtik. Zorunlu hallerde yapılacak çalışma için saat başı ücret en az normal çalışma ücretinin iki katı olacak. Gerekçesiz işten çıkarmayı yasakladık ve böylece iş güvencesini tamamen sağladık. Madende çalışma sürelerini değiştirdik. Haftalık çalışma süresini 36 saate indirdik. Bu sayede işçilerimiz artık 5 gün çalışıp, 2 gün tatil yapabilecek."
Maden işçilerinin yıllık ücretli izin sürelerini dörder gün artırdıklarını anlatan Yıldırım, 1 yıldan 5 yıla kadar kıdemi olanların izinlerini 14 günden 18 güne, 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanların izinlerini 20 günden 24 güne, 15 yıl ve üzeri hizmeti olanların izin sürelerini ise 26 günden 30 güne çıkardıklarını aktardı.
Başbakan Yıldırım, linyit kömürü ve taş kömürü çıkaran madencilerin en az iki asgari ücret seviyesinde ücret almalarını sağladıklarını, maden sektöründe çalışanların 55 olan emeklilik yaşını 50'ye indirdiklerini, yıpranma hakkıyla artık 43 yaşında madencilerin emekli olabileceğini vurguladı.
Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye Kömür İşletmeleri iptal ettiği işçi alımını tekrar açmaya karar verdi. İlk etapta 100 kardeşimizi hemen işe alacaklar. Hayırlı uğurlu olsun. Yeni dönemde hedefimiz daha fazla kalkınma, daha fazla adalet, daha fazla hakça paylaşma olacaktır. 1 Kasım seçimlerinden önce ne söz verdiysek hepsini teker teker yerine getirdik." dedi.
Kendilerine gösterilen ilgiden dolayı teşekkürlerini ileten Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da selamını getirdiğini ifade etti. Yıldırım, "Hiç ama hiç merak etmeyin, yarınımız bugünümüzden daha güzel olacak, her şey daha güzel olacak. Bu ülkeyi bölmeye çalışan gafiller, teröristler hak ettikleri cezayı alacaklar, bundan hiç endişeniz olmasın. Ülkemiz hakkında çeşitli tezgah kuranlar, desise peşinde olanlar da hak ettikleri cevabı bu yüce milletten er geç alacaklardır." diye konuştu.
Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmalarının ardından Belediye Başkanımız Sayın Kamil Saraçoğlu ve Kütahya İl Protokolü sahneye çıkarak halkı selamladı.
Tavşanlı ilçesindeki Cumhuriyet Meydanı'nda halka hitap eden Başbakan Binali Yıldırım 01:35te Tavşanlıdan ayrıldı. Başbakan Binali Yıldırım ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrakı, Ada Stadı'ndan Vali Şerif Yılmaz, Belediye Başkanımız Sayın Kamil Saraçoğlu, Kütahya Milletvekilleri Şükrü Nazlı, Vural Kavuncu, İshak Gazel ile Ahmet Tan, Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, kurum müdürleri ve partililer uğurladı.