20.11.2016

Dünyaca ünlü ve Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından sağlığında "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü alan merhum Sıtkı Olçar'ın anısını yaşatmak üzere kurulan Kütahya Belediyesi Sıtkı Olçar Çini Müzesi Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcının katıldığı törenle ziyaretçilere kapılarını açtı.
Törenin açılış konuşmasını Sıtkı Olçarın kızı seramik sanatçısı Nida Olçar yaptı. En büyük hayalinin hayata geçirildiğini belirten Nida Olçar müze hakkında bilgiler verdi. Olçar, Müzede Sıtkı Olçarın 170 adet kişisel eşyası, 305 adet eseri, UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü başta olmak üzere 112 adet plaket ve yaklaşık 90 parçadan oluşan kişisel şapka ve meşhur yelekleri sergileniyor. Ünlü sanatçı Ayşegül Aldinçin atölyede yaptığı eser, Türkiyenin ilk seramik Profesörü Jale Yılmabaşarın çini üzerine çalışmaları, dünyaca ünlü ressamlarımız Avni Arbaş ve Mustafa Pilevnelioğlunun çini üzerine resmettikleri çalışmalar, İznik çinisinin önde gelen ustalarından Faik Kırımlı ve Sıtkı Ustanın ortak çalışmaları yer alıyor. Cumhuriyet tarihinin ilk Türk profesyonel kadın seramik sanatçısı Füreya Koral başta olmak üzere iş, siyaset, sanat ve cemiyet hayatının önemli isimlerinin sergileri ve etkinliklerinde çekilen görsel fotoğraflar bulunmaktadır. Bu müze benim en büyük hayalimdi. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve açılış için büyük emek veren Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğluna teşekkür ediyorum diye konuştu.
Güçlü bir medeniyete sahip olan ülkelerin sanat ve sanatçıya sahip çıktığını ifade eden Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Kütahya Belediyesi olarak tarihimize ve kültürümüze sahip çıkmak için önemli adımlar atma çabasındayız. Bunlardan bir tanesi Kütahya Belediyesi Sıtkı Olçar Çini Müzesi. Müze açmak, şehirlere kazandırmak Kültür Bakanlığının görevlerinden bir tanesi, ancak biz de yerel yönetimler olarak kendi değerlerimize sahip çıkmak adına bu tür çalışmaları yapıyoruz. Vefatının 6. Yılında Sıtkı Ustamızı rahmetle anarak, Müzemizin Ülkemize, Şehrimize, ve hemşehrilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum, dedi.
Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Biz müzelerimizi aynı zamanda bir eğitim alanı olarak görüyoruz. Burası da gençlerimiz için bir eğitim merkezi olarak anlam kazanacak. Ben emeği geçen öncelikle Kütahya Belediyemize ve herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Bakan Avcı daha sonra Sıtkı Olçarın kızı seramik sanatçısı Nida Olçar eşliğinde müzeyi gezdikten sonra, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ve beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte Kütahya Belediyesi Sıtkı Olçar Çini Müzesi açılışı sonrası Germiyan sokağında bulunan, UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi Ödüllü Çini Sanatçısı Mehmet Gürsoyun atölyesini ziyaret etti. Gürsoy ile görüşen Bakan Avcı eserlerini inceleyerek, bilgiler aldı.
6 yıl önce vefat eden dünyaca ünlü çini ustası Sıtkı Olçar'ın anma etkinliği ile Kütahya Belediyesi Sıtkı Olçar Çini Müzesinin açılış törenine başta Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı olmak üzere, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Şükrü Nazlı, Vural Kavuncu, İshak Gazel ile Ahmet Tan, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Uğur, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, Sıtkı Olçarın kızı seramik sanatçısı Nida Olçar, STK temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.