23.11.2016

Kütahya Belediyesi, tarihi ve kültürel mirası koruma alanında yaptığı çalışmalar ve yoğun gayretinin sonucu olarak Tarihi Kentler Birliği tarafından başarı ödülüne layık görüldü.

Tarihi Kentler Birliği'nce 15 yıldır düzenlenen Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasının ödül töreni, Çekül Vakfı ve Akdeniz Tanıtım İşbirliğiyle Antalya'da düzenlenen YAPEX restorasyon fuarında gerçekleştirildi. Her yıl restorasyon ve yapı sektörüyle; Tarihi Kentler Birliği'ne üye belediyeleri, akademisyenleri ve uzmanları bir araya getiren fuarda düzenlenen ödül töreninde "Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması"na 83 projeyle katılan 47 Belediye'den ödüle layık görülen Belediyelerin ödülleri verildi ve ödül alan projeler, YAPEX Restorasyon Fuarındaki Yarışma Sergisi'nde katılımcılara tanıtıldı.

Kütahya Belediyesi'nin kentsel canlandırma sürecine ekonomik, sosyal, kültürel ve tarihsel bir bütün olarak yaklaştığı "Ulu Cami Caddesi Sokak Sağlıklaştırma ve Cephe Düzenleme Projesi" Tarihi Kentler Birliği Başarı Ödülünün sahibi oldu.

Kütahya'mızın, Kale dışındaki en eski yerleşim birimlerinden birisi olan Paşam Sultan Mahallesi'nin sınırları içinde yer alan Ulu Camii Caddesi bünyesinde, alan bakımından Kütahya'nın en büyük camii olma özelliğini sürdüren Kütahya Ulu Camii'nin, Anadolu Selçuklularından kalan Ulu Cami Sakahanesi'nin, Germiyanoğulları Beyliğinden günümüze ulaşan Paşamsultan Türbesinin ve Osmanlı'nın son döneminden kalmış olduğu anlaşılan, Kopuğun Han ismiyle bilinen tescilli eski bir han yapısının bulunduğu, şehrin en önemli tarihi mekanlarından birisidir. Belediyemizce, Ulu Camii Caddesi'ndeki dükkanların cephelerinin düzenlenmesi ve sokak sağlıklaştırmasına yönelik bir projenin hazırlatılması suretiyle caddenin, eski tarihsel ve kültürel dokusuna uygun hale getirilmesi planlanmıştır. Bu maksatla hazırlatılan proje, Kütahya Koruma Bölge Kurulu'nca da uygun bulunarak onaylanmıştır.

Ulu Camii Caddesi Sokak Sağlıklaştırma ve Cephe Düzenleme Projesi'nin uygulamaya geçirilmesi, hem Ulu Camii çevresi hem de kent ölçeğinde düşünüldüğünde geleneksel ve tarihsel kent dokunun korunması adına değerli bir proje olacaktır.