10.3.2017

Kütahyanın önemli termal turizm merkezlerinden biri olan Yoncalının dünü, bugünü ve geleceği Yoncalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki toplantıda masaya yatırıldı.
Toplantının yapıldığı Yoncalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ile sohbet eden Başkanımız fotoğraf çekinmek isteyen öğrenciler ile hatıra fotoğrafı çekildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Ahmet Hamdi Nayir, İlimizin önemli potansiyellerinden biri olan Yoncalı bölgesinde neler yapılabilir, bugüne kadar yapılmış hatalı dediğimiz, eksik dediğimiz neler var, güzel örnekler neler tüm bunları kendi aramızda paylaşma niyetindeyiz dedi.
Yoncalıda devam eden ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgiler veren Belediye Başkanımız Kamil Saraçoğlu arsa sahiplerine destek çağrısında bulundu. Yoncalının kalkınması için işbirliği içerisinde çalışılması çağrısında bulunan Başkanımız Yoncalı belediye sınırları içerisinde ama bizim istediğimiz manada gerek imar gerek diğer çalışmalarla ilgili ölçüde değil. Geçmiş dönemde de Yoncalı ile ilgili imar uygulamaları oldu. Vatandaşların tarlalarının, mülklerinin yüzde 40ını alarak parsel durumuna getirme olan 18 uygulaması bunlardan biri. Yaklaşık 6 milyon m2 alanda bu uygulamayı gerçekleştirdik. 18 uygulaması kapsamında arsa haline getirilen yüzde 40ı sosyal donatı alanları, belediyemizin hizmet alanları, sağlık hizmet alanları, ortak kullanım alanları, yollarında kullandık. Yoksa bunları alıp başka yerde değerlendirerek satma söz konusu değil. Buradaki en büyük sıkıntı yatırımcıya bir kişiyle muhatap olacak arsanın sunulamaması. Büyük parsellerde 40-50 tane hisse olma durumu olabiliyor. Yatırımcıya hazır verme noktasında bunları konuşarak bir yerde toplamamız gerekiyor.
Suyumuz yeterli ölçüde var. Altyapıyla ilgili önemli çalışmalar yaptık. Jıca (Jayka) kredisini kullanarak hem Ilıcanın hem de bu bölgenin tüm kanalizasyon sistemiyle altyapıyı oluşturduk. Sokaklardaki, caddelerdeki kilit taşı veya asfalt çalışmalarının bir kısmını tamamladık. Eski Yoncalı dediğimiz çarpık kentleşmenin olduğu bölge kentsel dönüşüm alanına tabi tutuldu. 50 yıldır yapılmayan yolu duble yol olarak yaptık, mesire alanında genişletme çalışmalarımız da sürüyor. Işıklandırmayı da üniversiteden buraya kadar getirmeyi hedefliyoruz. Yapmamız gereken en önemli çalışmalardan bir tanesi doğalgazı Yoncalıya getirmek. Bunu da 2017 Eylül ayı itibariyle hazır hale getirmiş olacağız.
Biz sağlık termal turizmi konusunda ilerlemeliyiz. Hastanenin çalışmaları başlayacak, arsaları bütünleştirme noktasında arsa sahiplerinden destek istiyoruz. Yoncalı hepimizin. Yoncalıyı Radar mevkiine bir teleferikle termalle yaylayı birleştirecek, Enne Barajında su sporlarının yapılacağı bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu zor bir iş değil ancak birbirimize güvenmeli ve desteklemeliyiz diye konuştu.
Konuşmaların ardından toplantıdaki tüm katılımcılar tek tek söz alarak sorunlarını, beklentilerini paylaştı.
Toplantı, karşılıklı fikir alışverişinin ardından sona erdi.
Toplantıya, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanımız Kamil Saraçoğlu, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (KÜTSO) Nafi Güral, Kütahya İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Murat Koyak, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yusuf Balcı, Yoncalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hakan Gölpınar, STK Temsilcileri, otel sahipleri ile Yoncalı sakinleri katıldı.