21.3.2017

Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşının 169.Yılı olması münasebetiyle Kossuth Müzesinde tören gerçekleştirildi.
Macar milli kahramanı Lajos Kossuthun 1850-1851 yıllarında sürgüne gönderildiği Kütahyada yaşadığı evde düzenlenen törene Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanımız Kamil Saraçoğlu, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balazs Hendrich, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Başkonsolos Vekili Tamas Torma, Macar Kültür Merkezi Müdürü Gabor Fodor ile Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral, STK Temsilcileri, bazı daire müdürleri ile davetliler katıldı.
Tören, Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ve Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balazs Hendrich, Lajos Kossuthun anıtına çelenk sunmasıyla başladı. Çelenk sunumunun ardından İstiklal Marşı ile Macaristan Milli Marşı okundu.
Anma töreninin açılış konuşmasını yapan Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral, Macaristanın her zaman Türkiyenin dostu ve destekçisi olduğunu söyledi. İsmet Güral, Lajos Kossuth iki yıl Kütahyamızda misafirimiz olarak kalmış, ilk Türk Macar Sözlüğünü kaleme almış ve Macaristan Anayasasının temellerini Kütahyada hazırlamıştır. 1857 yılında savaş gemisine binerek İtalyaya gitmiş ve ömrünün sonuna kadar da orada kalıp özgürlük mücadelesine devam etmiştir. Amerikalılar için Benjamin Franklin, Türkler için Gazi Mustafa Kemal Atatürk ne ise Macarlar için de Lajos Kossuth odur. 15 Temmuz darbe kalkışmasına en erken reaksiyon gösteren, destek veren iki ülke var; Macaristan ve Slovakya. Diğer yandan Almanya ve Hollanda ile yaşanan süreçte de Macaristan'ın Başbakanı Viktor Orban, Biz Türkiyenin yanındayız, empati yapmalıyız, yanlarında yer almalıyız diye beyanat verdi. Macarlar bize daima oldukları gibi görünmüş ya da göründükleri gibi olmuşlardır ifadelerini kullandı.
Macaristan ile yüzyıllara dayanan dostluğun sonsuza dek sürmesi temennisinde bulunan Belediye Başkanımız Kamil Saraçoğlu, Bizler Türk milleti olarak tarihte var olduğumuz günden itibaren hürriyet özgürlüğüne olan inancımızla bu günlere kadar geldik. Dünya tarihide farklı dönemlerde kurmuş olduğumuz farklı devletlerle birçok defa var olma, özgür olma, hür olma mücadelesi vermiş bir milletin evladı olarak Macar Milli Kahramanı, 1848 Macaristan Devrimi ve özgürlük savaşının önderi, Türk Macar dostluğunun en önemli şahsiyetlerinden Lajos Kossuthu saygıyla anıyorum. Kütahyamız bu değerli kahramanı, dostları ile birlikte 1850 1851 yılları arasında iki yıl burada misafir etmiş ve anısına saygı amacıyla 1982 yılında müzeye çevrilerek ziyarete açılmıştır. Macaristan ile olan dostluğumuz yalnız bunlarla sınırlı olmayıp; Kütahyamız Macaristanın Pech şehri ile 1975 yılından beri kardeş şehir ilişkisi içerisindedir. Dostluk ilişkilerimiz karşılıklı ziyaretlerle sürekli gelişmektedir. Zigetvar kentinde bulunan Türk Macar Dostluk Parkı nasıl Türk ve Macar halkları arasındaki barış ve kardeşliği temsil ediyorsa; Kütahyamız da bulunan Kossuth Müzesi de aynı şekilde iki halk arasındaki barış ve dostluğun ülkemizdeki simgesidir. İki halk arasındaki yüzyıllara dayanan bu barış ve dostluğun sonsuza dek sürmesini diliyorum dedi.
Lajos Kossutha Osmanlı Devletinin sahip çıktığını, Kütahyanın da Macaristanın değerlerini korumaya devam ettiğini aktaran Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balazs Hendrich, Özgürlük Savaşı yalnızca tarihi bir olaydan ibaret değildir. O dönemde oluşan düşünceler bu dönemde yaşayan Macarlar için hala yol göstericidir. Özgürlük Savaşı başarısız oldu; ama zaman yine de Macar gençlerini doğruladı; çünkü 20 yıl sonra çabaları gerçekleşti. Hiçbir şey boşuna değildi. Başarısız savaşın ardından Osmanlı İmparatorluğu binlerce askere hem sığınak hem de koruma sağladı. Lajos Kossuth yaklaşık 2 yıl Kütahyada yaşadı. O dönem verilen destekler ve yapılan yardımlar için teşekkür borçluyuz. 15 Mart en önemli milli bayramlarımızdan biri. Kütahya halkının Macar geleneklerini hala koruması ve yaşatması bizim için büyük bir onur, büyük bir şereftir dedi.

Protokol konuşmalarının sona ermesinin ardından Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balazs Hendrich, çalışma arkadaşlarına desteklerinden dolayı teşekkür belgesi ile çiçek takdim etti.
Daha sonra Kossuth Müzesini gezilerek tören tamamlandı.