24.3.2017

Kütahya Belediyesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB), Akhisar Belediyesi, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi (İKGPRO) ve Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) ile birlikte ortak yürütülen Ön Yargıdan İstihdama Sosyal Değişim Projesinin tanıtımı, Akhisar Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirildi.
Proje kapsamında; Kütahya ve Akhisardan, 16-23 yaş aralığında roman çocuk ve gençlerden oluşan 20şer kişilik iki grup, kişisel gelişim ve mesleki eğitim dersleri görecek, Roman vatandaşlara çeşitli konularda yardım ve danışmanlık sunularak Romanların yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde araştırmalar gerçekleştirilecek, Ayrımcılıkla mücadele alanında farkındalığı ve sivil diyaloğu güçlendirmek için eğitimler verilerek, Roman mahallelerindeki okullarda çocuklarla ders dışı aktiviteler gerçekleştirilecek, Mesleki kurslara erişimi sağlamak için ücretsiz taşıma ve beslenme desteği sağlanacak ve sağlık okuryazarlığı eğitimi yapılarak projede kursu başarı ile bitiren kursiyerlerin istihdam edilmelerine çalışılacaktır.
Projenin başlangıç aşamasını, teknik ve resmi sürecini özetleyen Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz ve Proje Koordinatörü Mehmet Zenci; Bu proje Zafer Kalkınma Ajansının yerel kalkınma ile ilgili insan kaynakları operasyonel programının geliştirilmesi ile ilgili ne yapılabilir fikrinden hareketle ortaya çıkan bir projedir. Kütahya Belediyesi, Akhisar Belediyesi, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve AB fonları ile desteklenen projeyi 1 yıl kadar önce ortaklaşa başvuruda bulundular. Bin proje içerisinde başarılı olan projelerden bir tanesi de Önyargıdan İstihdama Sosyal Değişim projesi olan bu gün tanıtımını yaptığımız projemizdi. Pilot bir proje olması nedeniyle her iki ilde Akhisar ve Kütahyada pilot bir hedef seçilecek ve bu pilot hedef grubunun istihdam yoluyla entegrasyonu sağlanacaktır. Burada sihirli kelimemiz istihdam olacaktır. Gerek belediyelerimiz gerek bölgelerde bulunan resmi kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin stratejik programlarında ve görev tanımlarında zaten bunlar mevcut. Bizler burada farklı olarak proje bütçesi ve süresinde bu pilot çalışmayı başarılı bir şekilde tamamlayıp her iki ilin Kütahya ve Akhisar Belediyesinin sürdürülebilir hale getirmesine katkıda bulunmaya çalışacağız dedi.
Proje hakkında görüşlerini bildiren Kütahya Belediye Başkan Yardımcımız Ali İhsan Ertaş; Ön yargı toplumuzda özellikle çok önemli. Sosyolojik ve Psikolojik açıdan insanların kafasındaki önyargıları kırmak dağları devirmekten kale kapılarını yıkmaktan daha zordur. Dolayısıyla insanımızdan toplumumuzda ön yargı o kadar yaygın ki siz iyi niyetle birşeyler yapmaya gayret gösterseniz bile zaman zaman çeşitli engellerle önyargıları ile bu maalesef gerçekleşmiyor ifadelerini kullandı.
Projenin tanıtımına Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Başkan Yardımcıları Ömer İşçi, Ali Velestin, Belediye Başkan Yardımcımız Ali İhsan Ertaş, Akhisar Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim Topaloğlu, Akhisar Belediyesi Proje Asistanı Umut Ak, Kütahyada Kültür ve Sosyal İşler Müdürü ve Proje Koordinatörü Mehmet Zenci, Proje Koordinatör yardımcısı Serap Atila ve Sosyal Hizmet Uzmanı Ayşe Durgun katıldı.
Sorulan sorular yanıtlanarak proje tanıtımı sona erdi.