28.3.2017

Kütahyadaki iş adamlarıyla görüşerek çini ve seramik sektörü hakkında bilgi almak üzere Kütahyaya gelen Ruanda Büyükelçisi Williams Nkurunziza, Belediye Başkanımız Kamil Saraçoğlunu makamında ziyaret etti.
Kütahyaya çini ve seramik çalışmaları hakkında bilgi almak için geldiklerini belirten Ruanda Büyükelçisi Williams Nkurunziza; Kütahyaya gelmemin sebebi; sizin çok fazla iş yaptığınızı duydum ve çalışmalarınızı öğrenmek istedim. Özellikle de çini ve porselen alanında yaptığınız çalışmaları görmek istiyoruz. Ruanda, 100 milyon nüfusa sahip Afrika ülkelerinin merkezinde bir konumda. Bölgemizde kil kaynaklarımız çok fazla. Bu kadar çok kil kaynağımız olmasına rağmen tek bir üretim yerimiz dahi yok. Nüfusumuz, kaynağımız var; ama bunu yapacak sektörümüz henüz oluşmadı. Bu vesileyle sizin çalışmalarınızdan kendimize örnek alıp, böyle bir sektör çalışmasına başlamayı düşünüyoruz. Türkiye ve Ruanda arasında, kendi insanlarımız ve iş adamlarımız arasında diyalog geliştirmezsek bir sonuç elde edemeyiz. Dedi.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Belediye Başkanımız Kamil Saraçoğlu; Kütahya denince akla çini gelir ve çini el emeği göz nuru dediğimiz sanatın taşa yansımasıdır. Şehrimizin çiniyle anılması, yaptığımız sanattan dünya çapında söz edilmesi bizleri mutlu etti.
Kütahyada toplam 4 adet organize sanayi bölgemiz mevcut ve kısa zamanda 5.sini de şehrimize kazandıracağız. İlimizde 100e yakın fabrika ve bu fabrikalarda da 45 bin kişi istihdam ediliyor. Kütahya olarak hem ihracat hem de ithalat yapan bir şehiriz. Bu açıdan da ekonomik ilişkilerimizin dostluk çerçevesinde devam etmesi bizler için çok önemli. Sizlerin ziyaretinin iki ülke arasındaki dostluğun bir nişanesi olduğunu düşünüyorum. İfadelerini kullandı.
Ziyaretin sona ermesinin ardından Belediye Başkanımız Kamil Saraçoğlu çini hediye ederken, Ruanda Büyükelçisi Williams Nkurunziza da tablo hediye etti.