6.5.2017

Kütahya Hisar Kalesinde, Hıdırellez Kültür ve Bahar Bayramı ve Kütahyanın Fethinin 943. Yıldönümü Etkinlikleri düzenlendi.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, Kütahyanın fethi hakkında bilgiler verdi. Yeldemez; Kütahya Anadolu Selçuklu Devletini kuran Kutalmış Oğlu Süleyman Şah döneminde 1074 yılında fethedilmiştir. 1097 yılında tekrar Haçlıların istilasına uğrayan şehir 1233 yılında Selçuklu Hükümdarı 1. Alaeddin Keykubat döneminde Kütahya Fatihi olarak bilinen İmadüddin Hezâr Dînârî tarafından yeniden fethedilmiş ve ebedi Türk yurdu olarak Selçuklu hakimiyetine girmiştir. İlimiz 130 yıl Germiyan Beyliğinin başkenti, 400 yıl Anadolu Beylerbeyliğinin merkezi olmuştur. Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasından sonra il olan Kütahyamız kadim bir medeniyetin müstesna bir şehridir. Bu toprakları bize vatan olarak bırakan ecdadımızı bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla yad ediyor, mekanları cennet olsun diyorum. diye konuştu.
Kütahyanın fethi 1238 senesinden beri kutlanmak olduğunu belgelerle açıklayan Araştırmacı yazar Mustafa Kalyon; 1999 senesinden itibaren bugüne kadar da fetih günü yapılıyor ama Kütahya Fatihi İmadüddin Hezâr Dînârînin kabri henüz yapılmıyordu. Geçen sene Sayın Valimiz Şerif Yılmaz döneminde yeri tespit edildi ve Vakıflara ait bina kamulaştırılarak açıldı. Şimdi orası maalesef makam olarak anılıyor ancak kabri ordadır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ancak Kütahya Fatihi İmadüddin Hezâr Dînârînin makamının olduğu yerde bir kabir olsun ve vatandaş bir Fatiha okusun. İnşallah yakın bir zamanda buna da muvaffak oluruz. dedi.
Belediye Başkanımız Kamil Saraçoğlu Hıdırellezin milletimizin birlik ve beraberliğinin sembollerinden biri olduğunun altını çizerek; Bin yıla yakın bir zamandır anayurdumuz olan bu topraklar inşallah kıyamete kadar anayurdumuz olmaya devam edecektir. 7 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan şehrimiz birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Germiyanoğlu Beyliği ve Anadolu Beylerbeyliğinin başkenti, Osmanlının kuruluşunun ve Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı kurtuluşun şehridir. Çinisiyle, doğasıyla, termaliyle, konaklarıyla, Mevlevihanesiyle, Hayme Anasıyla, Dumlupınarıyla, Çavdarhisarıyla ve daha burada saymadığımız birçok değeriyle eşsiz bir tarih ve kültüre sahiptir. Kütahya Fatihi Hezar Dinarinin ismini biz Kütahyalılar ne yazık ki bilmiyorduk. Araştırmacı yazar Mustafa Kalyonun titiz çalışmaları sayesinde öğrendik. Bizler de Hezar Dinariye sahip çıkma, adını gelecek nesillere öğretme noktasında Kültür Sarayımıza adını verdik. Sadece Hezar Dinariyi değil, Hekim Sinan, Sunullah Gaybi, Ahmedi gibi kültür miraslarımızı Kütahyalı her vatandaşımızın bilmesi gayreti içersindeyiz. Bizler gerek ulusal gerekse uluslararası katıldığımız tüm toplantılarda şehrimizin eşsiz güzelliklerini anlatıyor ve tanıtımına katkı sağlıyoruz. İfadelerini kullandı.
Kütahyanın iki güzelliği bir arada kutladığını ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir tarihten ve kültürden gelen değerlerin yaşatılması gerektiğini söyledi. Aynı duyguyu paylaşan milletlerin var olmaya devam edeceğini aktaran Vali Ahmet Vali Nayir; Orta Asyadan beri getirdiğimiz Hıdırellez adetini ve Orta Asyadan gelenlere kapısını açan 1071den hemen üç sene sonra bize açılan Kütahya kapısının iki yıl dönümünü birlikte kutluyor, iki güzelliği bir arada yaşıyoruz. Hıdırellez büyük bir coğrafyada geniş bir kesim tarafından baharın sevinci için birlikte kutlanan, birlikte dua edilen, birlik ve beraberliğimizin önemli bir timsalidir. İfadelerini kullandı.
Protokol konuşmalarının ardından Kütahya Halk Eğitim Merkezi halk oyunları topluluğu ile Evliya Çelebi Mehteran Takımı gösterilerini sergiledi.

Etkinlik vatandaşa pilav ve helva ikram edilmesi ile sona erdi.
Kütahya Kalesinde gerçekleştirilen etkinliğinden ardından Belediye Başkanımız Kamil Saraçoğlu ile protokol üyeleri, Kütahyanın fethinin 943. yıl dönümü sebebiyle Kütahya İl Müftülüğü tarafından tüm şehitler ve Kütahya Fatihi Hezar Dinari için Saadettin Camide gerçekleştirilen hatim duası programına katıldı.
Kütahya Belediyesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Kütahya Kalesi'nde düzenlenen etkinliğe, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı, Belediye Başkanımız Kamil Saraçoğlu, Baro Başkanı Ahmet Atam, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Uğur, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik, Araştırmacı yazar Mustafa Kalyon, bazı daire müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.