17.5.2017

Belediyemiz ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile kentsel tasarım uygulamalarının yapılmasına ilişkin protokol imzalandı.
İmza töreninde basın açıklaması yapan Belediye Başkanımız Kamil Saraçoğlu; İlimiz, Merkez Pirler Mahallesinde, Germiyan Caddesi ve Karadonlu Sokak üzerinde çok sayıda korunması gerekli kültür varlığı sivil mimari örneği taşınmazı içerisinde barındıran ve korunacak sokaklarımızdan biri olan, kültürel ve tarihsel mirasımıza sahip çıkmak, sokağın gelecek nesillere sağlıklı olarak aktarılması, kültür turizminin geliştirilmesi, sürdürebilir ve böylelikle gözde sokaklarından biri haline getirilmesi, sokak dokusunun korunarak cazibesinin yükseltilmesi amacıyla Germiyan Caddesi ve Karadonlu Sokak üzerinde bulunan tescilli yapıların rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri Bakanlık Yardımıyla Toplu Başvuru kapsamında proje yardımı alınmıştır.
1.Etap olarak belirlenen, ilimiz, Merkez, Pirler Mahallesi, Germiyan Caddesi ve Karadonlu Sokak üzerinde yer alan 13 adet tescilli yapıların restorasyon projeleri, belediyemizin toplu başvurusu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı 14.04.2016 gün, 72030 sayılı Makam Oluru ile uygun bulunmuş, tüm projelerimiz Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylanmıştır.
Germiyan Caddesi ve Karadonlu Sokak üzerinde tescilli 13 adet yapının restorasyon uygulamasına bakanlıkça 1.570.000,00.-TL yardım alınmıştır.
13 yapının restorasyon uygulamasında bakanlıkça uygun bulunan bu bedel, yıpranan tescilli yapılarımız için ayrı ayrı olmak üzere, çatısı, sıvası, boyası gibi onarımlarla değerlendirilecek ve her iki sokakta yer alan tescilli yapıların geleceğe aktarılması sağlanacaktır.
Germiyan Caddesi ve Karadonlu Sokak altyapı, aydınlatma ve yol düzenleme projesi doğrultusunda, Belediyemizce 2016 yılı içinde tamamlanmış ve halkımızın hizmetine sunulmuştur.
Belediyemiz ve bakanlıkça yapılan protokol çerçevesinde Germiyan Caddesi ve Karadonlu sokak üzerinde yer alan, restorasyonu yapılacak tescilli yapılara komşu, kentsel doku içerisinde yer alan tescilsiz taşınmazların cephelerinin sağlıklaştırılması, parkların, çeşmelerin, yaşatılması ve çağdaş yaşama katılmasının sağlanması için uygulamaya başlanacak ve sokaklar üzerindeki yapıların cephelerinin düzenlenme uygulamasının tamamı belediyemiz yükümlüğünde gerçekleştirilecektir.
2. etapta, Meydan Caddesi üzerindeki tescilli yapıların restorasyon projesi onaylanmış, restorasyon uygulaması için toplu başvuru çalışmalarımız devam etmektedir.
3. etapta ise Balıklı, Alipaşa Mahallelerinde, Balıklı Caddesi ve Kara Sokak üzerinde bulunan tescilli yapılar, sokak sağlıklaştırma çalışmalarına başlanacaktır.
Bu çalışmalarımız için Belediye olarak kaynak araştırmalarımız devam etmektedir.
Kalemizin 7 tane burcunun restorasyon uygulaması ile kale ve çevresinin zemin etütlerinin yapılması ihalesi de 07.06.2017 tarihinde yapılacak ve bu uygulamalarla kalemiz gelecek kuşaklara aktarılacaktır.
Bunların yanında Kültür Yolu projemiz de mevcut. Bu projeyi kültürümüzü tanıtmak adına, şehrimize gelen misafirlerimizin şehrimizin kültürünü yaşatıp, geçmişe götürerek şehrimizin dokusunu hissettirmek adına hayata geçirmeyi planlıyoruz. Kültür Yolunda yolculuğa çıkan misafirlerimiz yolculuk boyunca, Kütahyanın bütün kültürel mirasını, bütün doğal güzelliklerini ve tarihini yaşayacak.
Şehrimizin merkezinde bulunan Azerbaycan Parkını ve saat kulesini restore ederek, saat kulesini yeni yüzüyle Kütahyamıza kazandırdık.
Kütahyalı hemşehrilerimiz her şeyin en iyisine layık ve biz bunun bilinciyle Belediye kadrosu olarak hizmete devam ediyoruz. Bugün burada imzaladığımız kentsel tasarım uygulamalarının yapılmasına ilişkin protokolün ülkemize, şehrimize ve vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. İfadelerini kulllandı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez ise; Kütahyamız şairler, edebiyatçılar, şehzadeler şehri olduğu kadar da konaklar şehridir. Bu protokolle birlikte tarihi değerlerimiz gün yüzüne çıkacak. Bununla ilgili Hisar Kalemizin burç tadilatı ve Aizona Antik Kentinin kazı çalışmaları da devam etmekte. Kültür varlıklarımıza sahip çıkma, koruma, turizme kazandırma ve gelecek nesillere aktarma konusunda Belediyemize şükranlarımızı sunuyoruz. Bu protokolün hayırlı olmasını temenni ediyorum. İfadelerini kullandı.
İmza töreninin sona ermesinin ardından Belediye Başkanımız Kamil Saraçoğlu, basın mensuplarının sorularını cevapladı.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kentsel Tasarım Uygulamalarının Yapılmasına ilişkin protokol imza törenine Belediye Başkanımız Kamil Saraçoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, Belediye Başkan Yardımcımız Murat Arık ve basın mensupları katıldı.