25.9.2017

Doğal çevre korumasına yerel yönetim politikalarında ağırlık veren; kent kültürünü, sivil toplum katılımını ve toplumsal duyarlılığı geliştirme çabası içindeki kentlerin kabul edildiği bir birlik olan ve Tarihi Kentler Birliği Mersinde toplandı.
Tarihi Kentler Birliği Mersin buluşmasının ilk gününde Halk oyunları ekibinin gösterisi ile başlayan toplantı, Mersin tanıtım filminin izlenmesi ile devam etti. Protokol konuşmalarının ardından Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Olba Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Emel Erten, Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Olba Ören Yeri Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Tuna Akçay birer sunum gerçekleştirerek, Olba Örenyeri kazı sonuçları hakkında bilgilendirmeler yapıldı.
Toplantının 2. gününde 2017 yılı 2. Olağan Meclis Toplantısı ile başlayan Tarihi Kentler Birliği Mersin buluşmasına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ile Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, 110 il ve ilçenin belediye başkanları, akademisyenler, kazı başkanları, meclis üyeleri ve basın mensupları katıldı.
Meclis toplantısı sonrası katılımcılar Vatan Nedir? İsimli Tarihi Kentler Birliği filmini izledi. Şehir Plancısı Fatih Göksu tarafından düzenlenen Tarihi Kentler Birliğinin Birikimleriyle Türkiye Bütününe Yeniden Bakmak Ve Geleceği Tasarlamak konu başlıklı söyleşisinin ardından, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz Mersin Bütününde Kültürel Miras Öncelikli Tasarımlar ve Uygulamalar konulu sunumu ile katılımcıları Mersinin tarihi değerleri ve bu tarihi değerleri gün yüzüne çıkarmak adına Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Tarihi Kentler Birliği Toplantısı, misafirlerin Kent İnceleme Gezisi ile devam etti. Soli Pompeiopolis Antik Kenti ile başlayan şehir turu Mersin Arkeoloji Müzesi, Tarsusta yer alan Hz. Danyal Peygamberin kabri, Tarsus Ulu Camii, Tarihi Kırkkaşık Bedesteni, Tarihi Tarsus Evlerini gezmesi ile son buldu.