22.2.2018

Kütahya Belediyesi, Kültür ve Sanat etkinlikleri kapsamında alanında uzman isimleri konuk etmeye devam ediyor.
Her ay düzenlenen Düşünce Atölyesinde bu ay Orhan Karaağaçın Moderatörlüğünde, Türkiye'nin önemli tarih bilimcilerinden Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu ve 2. Abdülhamid Han'ın Torunu Nilhan Osmanoğlunun katılımıyla Vefatının 100. Yılında Ulu Hakan Abdülhamid Han" anıldı.
Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu Hezar Dinari Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Vefatının 100. Yılında Ulu Hakan 2. Abdülhamid Han" Konferansında, Osmanlı'nın bıraktığı tertemiz miras ve öz geçmişin bir mirasyedi gibi yırtılıp atıldığını belirtti.
Abdülhamid Han'ın, imkansızlıklardan dolayı gidemediği yerlerin fotoğraflarını çektirerek izlediğini anlatan Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu; Coğrafya kaderdir, deniliyor ya coğrafyanın da psikolojisi var. Sultan Abdülhamid Han bir 10 yıl daha tahtta kalsaydı biz dünyanın en zengin devletiydik. Niye? Birinci Dünya Savaşı olacaktı ve girmeyecektik. Onlar parça parça olacaktı. Kendisi söylüyor, 'Yıllardır bu anı bekliyordum' diye. Girmeyecekti savaşa. Dünyanın en zengin petrol yatakları Yemen'e kadar halen bizimdi, dedi.
Sultan 2. Abdülhamid'in beşinci kuşaktan torunu Nilhan Osmanoğlu ise dedesi Abdülhamid Han'ı anlamanın bugünü de anlamak olduğunu dile getirdi. O dönemin saldırı şekillerine, düşmanın nasıl hareket ettiğine bakıldığında bugünün de anlaşılabileceğini vurgulayan Osmanoğlu; Bakın biz Sultan Abdülhamid Han'ı 100 sene sonra konuşabiliyoruz. İlmi siyasetini 100 sene sonra anlayabiliyoruz. Bugün masada konuşulan, Birleşmiş Milletlerin masada konuştukları Kudüs meselesini biz 100 sene sonra Sultan Abdülhamid Han'ın hazırladığını görüyoruz. Daha belki nicelerini hazırlamıştır, daha birçoğunu göreceğiz, dedi.
Programın sonunda, katılımcıların sorularını cevaplayan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu ve 2. Abdülhamid Han'ın Torunu Nilhan Osmanoğluna, Belediye Başkan Yardımcısı Ali İhsan Ertaş tarafından Kütahya hatırası olarak çini tabak takdim edildi.