24.2.2018

ESKİTİLMİŞ KILIÇ YETİŞKİN TİYATRO OYUNU SAHNELENDİ
Kütahya Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikler kapsamında 2. Abdülhamit Hanın hayatının konu alındığı Eskitilmiş Kılıç yetişkin tiyatrosu sahnelendi.
Kütahya Belediyesi Hezar Dinari Kültür Merkezinde 2. Abdülhamit Han, vefatının 100. yıl dönümünde sahnelen Eskitilmiş Kılıç tiyatro oyunu beğeni ile izlendi.
Abdülhamid Han dönemi acabaları ile hala en çok merak edilen dönemdir. Vefatından sonra bile en radikal şekillerde eleştirilmiş ya da savunulmuş bir Padişah. Tahta çıkmadan yakın zaman önce amcası Sultan Abdülaziz Han tahttan indirilmiş, şehit olmuş, hemen ardından biraderi tahta çıkmış, o da kısa süre sonra akli dengesini yitirmiş, tahttan indirilmişti. Abdülhamid Han tahta çıktığında ise dünya cadı kazanıydı. Dünya siyasi dengeleri altüst olmuş, ve saltanatının ilk yıllarında Rus harbi patlak vermişti. Devlet-i Ali Osman kalbi durmak üzere olan bir devletti artık. Bu devletin başına ise en karmaşık dönemde kalbi kırık bir insan geçecekti. Kalbi kırık ama idaresi ve iradesi kaya gibi sağlam bir Sultan. Padişah olduktan sonra dehası ile 33 yıl boyunca bir karış toprak kaybetmemiş bir Sultan. Tahta çıktığı andan itibaren kırılan kalbi, tahttan indirildikten sonra dahi kırılmaya devam etmiş. Kimi zaman Sultan kıyafetinde, kimi zaman halife kıyafetinde bir insan.
Vefatının 100. yılında Sultan Abdülhamid Hanı saygı ve minnetle anıyoruz.
Vatandaşlarımızın yoğun ilgi gösterdiği tiyatro gösterimine, Vali Ahmet Hamdi Nayir, Sayıştay 17. Grup Başkanı Zeynel Atlı, Belediye Başkan Yardımcıları Murat Arık, Fatih Gölgeli, Ali İhsan Ertaş, STK Temsilcileri, bazı daire müdürleri ile çok sayıda tiyatrosever izledi.
Oyuncuları tebrik eden Belediye Başkan Yardımcısı Ali İhsan Ertaş, Abdülhamit Hanın 100. yıl sene-i devriyesi sebebiyle hazırlamış olduğunuz bu güzel oyun İçin oyuncularımızı tebrik ediyoruz. Bizlere bazı hatırlatmalarda bulundular sağolsunlar, varolsunlar. Kütahya Kültür ve sanat yönünden belli bir yere geldi. Etkinliklerimiz devam edecek dedi.
Program, hediye takdimiyle sona erdi.