10.5.2018

Merhum Hisarlı Ahmet anısına düzenlenen 9. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu başladı.

Kütahya Güzel Sanatlar Derneği ile Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı iş birliğiyle gerçekleştirilen sempozyumun 2018 yılı teması Müzik Teorileri olarak belirlendi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan sempozyumun açılış konuşmasını yapan Kütahya Güzel Sanatlar Derneği Başkanı Mustafa Kemal Altınsoy; Ben kimsenin ilgisiz kalamayacağı diller üstü bir dil olan müziğin hem kendi içinde hem de evrensel boyutta yaş, din, dil, ırk, sosyal statü ve cinsiyet gözetmeden herkese kapılarını açan, birleştirici gücüne inanıyorum, dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Hisarlı Ahmetin oğlu Mustafa Hisarlı ise; Kütahya kelimesi 1942 yılından bu yana bir marka oldu. Bilindiği gibi altın değerli bir madendir ona sahip olan kişiyi de zengin eder. Hisarlı Ahmetin heykeli dikildi, 600 yıllık Tarihi Kemer Hamamı Hisarlı Ahmet Kültür ve Sanat Evi oldu. Bunlar Hisarlı için bir değerdir ama Kütahyaya da bir zenginlik katmıştır, ifadelerini kullandı.

Her toplantıda Kütahyanın bir kültür ve sanat şehri olduğunu söylemekten gurur duyduklarını ifade eden Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Kütahya son dönemlerde artık kendi ismini sadece Türkiyede değil Dünyada da tescil noktasında önemli adımlar atan bir şehir. Bunu da tüm sanatçılarımızın ve Kütahyaya emek verenlerin katkılarıyla gerçekleştiriyoruz. Bu manada Zanaat ve Halk Sanatları dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına girdik. Dünyadaki 37 şehirden bir tanesi Kütahya oldu. Artık sahip olduğumuz değerleri gün yüzüne çıkarabilmeliyiz. Tüm ilçelerimizle beraber inşallah bu adımı atmaya gayret göstereceğiz, şeklinde konuştu.
Kütahya'nın Devlet Konservatuarı ihtiyacı olduğundan da söz eden Başkan Saraçoğlu, DPÜde konservatuvar kurulmasına noktasında altyapının hazır olduğunu söyledi.

Kütahyanın yetiştirdiği isimlerle sanatta ilerlemeye devam edeceğini belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir; Bizler müziği o dönemde söylenmiş notalar dizisi olarak görmüyoruz. Yaşanılan döneme ait insan psikolojisinden sosyal hayata dair, neşemizden hüznümüze dair her hususun ifade edildiği, bize ait değerleri taşıyan, önemli bir kaynak olarak görüyoruz. Hisarlı Ahmet de öyle. Yaşadığı dönemi yıllar sonrasına taşıyacak önemli derlemeleriyle, önemli tespitleriyle eserler manzumesi gündeme getirmiş, bugün de onu anıyoruz. İnşallah bu yol boş kalmayacak, bu yolun yolcuları örnek alabilecekleri bu güzel şahsiyetlerle birlikte yine aynı ciddiyet ve ehemmiyetle görevlerini tam olarak yapıp güzel Kütahyamıza layık insanlar olarak bu güzel örneklerin peşinden gidecek bir nesil arzusundayız, diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu Bilim ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Türev Berki sunum eşliğinde sempozyumun 2018 yılı teması Müzik Teorileri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Programda Kütahya Güzel Sanatlar Derneği Başkanı Mustafa Kemal Altınsoy tarafından desteklerinden dolayı Vali Ahmet Hamdi Nayir ile Belediye Başkanı Kamil Saraçoğluna plaket takdim edildi.

Sempozyumda, Elhan Türk Müzik Topluluğu tarafından bir konser verildi. 9. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumunun 12 Mayıs tarihine kadar devam edeceği bildirildi.

Hilton Otelde düzenlenen sempozyumun açılış törenine; Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Dumlupınar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kaan Erarslan, Kütahya Güzel Sanatlar Derneği Başkanı Mustafa Kemal Altınsoy ile yönetim kurulu üyeleri, Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürü Uğur Türkmen, Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu Bilim ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Türev Berki, Hisarlı Ahmetin oğlu Mustafa Hisarlı, STK Temsilcileri, bazı daire müdürleri, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.