3.9.2018

Ertuğrul Gazi'nin annesi, Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi'nin ninesi, Hayme Ana (Devlet Ana) için Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyündeki kabri başında bu yıl 737. kez anma törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ilk olarak Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan, İkinci Efes olarak nitelendirilen Aizanoi Antik Kentini ziyaret etti.
Burada Dünyanın ilk borsası ve sütunlu caddeyi inceleyen Bakan Ersoy daha sonra Dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağının yanı sıra 20 bin kişilik amfi tiyatro ile 13 bin 500 kişilik stadyumu ziyaret ederek Aizanoi Kazı Başkanı Prof. Dr. Elif Özerden bilgiler aldı.

Aizanoi Antik Kentinin önemine dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yerli arkeolog vurgusu yaptı. Aizanoi Antik Kentine tanıtım desteği vereceklerini açıklayan Bakan Ersoy, Aizanoinin Türkiye için güzel bir örnek olabileceğini kaydetti.
Sürdürülebilirlik için turizmin tabana yayılması ve bölge halkının kazanç elde etmesi gerektiğini belirten Bakan Ersoy, Bu bölgeye olan desteği devam ettireceğiz. Belli bir aşamada tanıtım desteği de vereceğiz. En azından belli guruplar için destinasyon olmasını istiyoruz. Çünkü bu tarz kazılarla turizm tabana yayıldığı zaman, yöre halkı da para kazandığı zaman sürdürülebilir oluyor. O açıdan belli bir süreden sonra tanıtıma ağırlık vereceğiz bu bölgede. Kazan kazan şeklinde bölge insanı kazanacak. Burada en çok kazı sırasında zahmeti bölge insanı çekiyor. Sonuçta kazanan onlar olacak. Hepsinin sonunda da Türkiye kazanacak diye düşünüyorum" diye konuştu.
Daha sonra Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şenlikleri kapsamında düzenlenen anma programına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, protokol üyeleri ile birlikte Hayme Ana'nın türbesini ziyaret edip, dua etmesiyle başladı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy protokol üyeleriyle birlikte anma programı öncesi tören alanındaki Yörük çadırlarını ziyaret ederek halkı selamladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam etti.

Burada vatandaşlara hitap ederek Domaniçte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy; Domaniçe, Hayme Ana adına düzenlenen Geleneksel Göç Şenliği ve Anma törenlerine hoş geldik, hoş gördük. Ne mutlu bizlere Bundan bir hafta evvel, 26 Ağustosda Türk milletine Anadolunun kapılarını ardına kadar açan o şanlı zaferi bahşeden Malazgirtdeydim. Bugün ise o gün o açılan kapıdan Anadoluya giren ve sonrasında 600 yıllık bir cihan devletinin temellerini atacak olan Kayıların anası, Hayme Ananın ebedi istirahatgahı olan Domaniçteyim dedi.
Hayme Anayı Anma ve Göç Şenliklerinin önemine değinen ve Hayma Ananın isminin manasından da söz eden Bakan Ersoy, Hayme Anamızın Hakka yürüdüğü 1281 yılından bu yana bu topraklarda 737 kez gerçekleştirilen bu şenlikler sahip olduğumuz köklü gelenek-göreneklerimizin, hiçbir millete nasip olmayacak şanlı tarihimizin en açık ispatıdır. Hayme Anamızın ismi esasen kendisi gibi çok anlamlıdır. Arapça Çadır anlamına gelmektedir. Çadır Türklerde aile, yuva, birlik ve beraberliğin sembolüdür. Tıpkı bu toprakları bizlere ana vatan kılan Ertuğrul Gazinin annesi, Osmanlı devletinin kurucusu Osman Beyin ninesi olan Devlet Ana olarak da anılan Hayme Hatun gibi... Hayme Ana cefakâr, vefakâr, fedakâr ve cesur Türk kadınının en görkemli sembolüdür. Onun tarih içinde üstlendiği rol, gördüğü işlev çok az kadına nasip olmuştur ifadelerini kullandı.
Hayme Ananın Türk toplum yaşantısında üstlendiği role de dikkat çeken Bakan Ersoy, Hayme Ana gurur duyulacak kadın-erkek eşitliğinin de en şanlı örneklerindendir. Aşireti töre gereği beyi ile birlikte idare ettiği için engin bir bilgi ve tecrübeye sahip olduğundan Hayme Ana Süleyman Şahın zamansız vefatının ardından Kayıların başına geçmiş; dağılma noktasına gelen Kayı boyunu Domaniçe kadar selametle getirerek cihanın en büyük devleti olan Osmanlı İmparatorluğu'nun temelini atmıştır. O Hayme Ana ki, Türk tarihinde adına türbe yaptırılan ilk kadındır. O Hayme Ana ki, Osmanlının kurucusu, torunu Osman Beyi dallarında beşik kurup salladığı, 1988de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından Anıt Ağaç olarak tescil edilen, Mızık çamının Beşik çamı adını almasına vesile olandır. Hayme Anamızı anlatmakla bitiremeyiz. Osmanlının, Türk neslinin üzerinde yükseldiği beşik çamının ta kendisi olan Hayme Anayı ve onun şahsında ahirete intikal etmiş tüm cefakar, vefakar Türk analarını saygı ve minnetle yad ediyorum diye konuştu.
Hayme Anayı Anma ve Göç Şenlikleri, Domaniç Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları ekibi, İnegöl Mehteran Bölüğü, Bursa Tahtakıran Kılıç Kalkan ekibi ile Balıkesir Karesi Atlı Okçuluk Kulübü ekibi gösterileriyle sona erdi.

Anma programı törenine; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Vali Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Ahmet Tan, İshak Gazel, Ceyda Çetin Erenler, CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Domaniç Kaymakamı Hasan Raşit Taşkın, ilçe kaymakam ve belediye başkanları, bazı daire müdürleri, STK Temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.