10.9.2018

Kütahya Çayca Köyü Bosna Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen 8. Geleneksel Pita ( Börek) Şenliği geniş bir katılımla yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan Çayca Köyü Bosna Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Rahmi Yördem, Biz Boşnaklar, Fatih Sultan Mehmet Hanın Bosna Herseki fethiyle beraber, köklü devlet geleneğinin sarsılmaz hizmetindeyiz. Bu serüven, köklü devlet geleneğini Bosnanın fethiyle beraber Boşnaklar olarak her daim Türkiyenin, kutlu medeniyetin yardımcısı ve destekçisi olduk. Bu medeniyete mensup olmaktan onur duyuyoruz ifadelerini kullandı.

Türkiyenin gönül coğrafyasındaki insanlar için güçlü bir ülke olması gerektiğine değinen Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Türk milleti olarak 600 yıl boyunca dünyaya medeniyet, adalet götürmüşüz. Her götürdüğümüz yerde de ihya etmişiz. 600 yıl boyunca o topraklarda Türkün, Müslümanın izini bırakmışız ama son yıllarda bir gerileme olmuş. Şu an itibariyle sadece Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde 80 milyon nüfus değil, etki alanı Balkanlardan, Ortadoğudan, Kuzey Afrikadan izler taşıyan bir milletin evlatlarıyız. 15-16 yıl içinde Türk milleti bu topraklarda, bu hükümetimizle beraber kendine gelmiş ve dünyada sadece emir alan değil, söz söyleyen; rol biçilen değil, rol alan bir ülke haline geldi. Bu millete büyük sorumluluklar düştüğünü biliyoruz, daha çok çalışmamız, daha güçlü olmamız gerekiyor. Tüm coğrafyadaki insanların ümidini kırmamamız gerekiyor şeklinde konuştu.

En büyük arzusunun Türk ve Bosna halkını birbirine bağlamak olduğunu ifade eden Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Bakir Sadoviç, Bugün Bosna'da 10 bin öğrenci Türkçeyi öğrenmektedir. Ayrıca Türkiye'de 500 Boşnak öğrenci eğitim görmektedir. Türkçeyi öğrenmek zor bir şey değil; çünkü Türkiye bizim kardeşimiz. Türkiye'nin Bosna Hersek ile 18 yıl önce daha az bir bağlantısı vardı. 18 yılın ardından bağlantılar artmaya başladı ve daha da artmaya devam edecek inşallah dedi.
Konuşmaların ardından Mehteran ekibi ile Pendik Bosna Sancak Derneği folklor ekibi gösterilerini sundu.

Şenlikte katılımcılara Boşnak sofralarının vazgeçilmezi Pita ile ayran ikram edildi.

Kütahyanın Çayca Köyündeki şenliğe Vali Ahmet Hamdi Nayir ile eşi Münevver Nayir, Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Bakir Sadoviç, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ile eşi Aysel Saraçoğlu, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Baro Başkanı Ahmet Atam, İl Jandarma Komutanı Tayfun Dündar, İl Emniyet Müdürü, Hasan Çevik, KÜTSO Başkanı İsmet Özotraç, Çayca Köyü Muhtarı Kamil Mutlu, Kütahya Çayca Köyü Bosna Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Rahmi Yördem, çeşitli illerin Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.