25.2.2019

Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu Konyada düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Konya Çalıştayı ve Şubat Ayı Encümen toplantısına katıldı.

Konya Selçuklu Kongre Merkezinde gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği (TKB) Konya Çalıştayı, farklı şehirlerin kültürel mirasın korunması konusundaki deneyimlerini paylaşmalarını sağladı.

Tarihi Kentler Birliği Konya Çalıştayında Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Tarihi Kentler Birliğinin tüm belediye başkanları için bir okul niteliğinde olduğunu belirtti. Hem personelin yetişmesi konusunda hem de projelerin değerlendirilmesi ve ortaya konulması konusunda TKBnin çok önemli bir iş yaptığına vurgu yapan Başkan Altay; Bugün tüm şehirlerimizde ortaya çıkan bu güzel işlerin sebebi aslında burada ortaya çıkan birlik ve beraberliktir. Konya bu manada TKBnin tecrübesinden en çok faydalanan şehirlerden birisidir, ifadelerini kullandı.

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ise; Tarihi Kentler Birliği, yerel yönetimler ile meslek gruplarını ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek kentlerimizin tarihi dokusunun gün yüzüne çıkartılması ve tanıtılması noktasında bugüne kadar sayısız güzel işler yaparak bir değer haline gelmiştir, diye konuştu.

Selçuklu gibi bir devlete 200 yıla yakın başkentlik yapan bir yerde her tarafından medreseler, külliyeler, camiler fışkırdığını kaydeden Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak; Sizler gibi bu işe emek vermiş, gönül vermiş insanlar bir araya geldiğinizde biz de bu eserlerimizi layık olduğu şekilde gerektiğinde restore ediyoruz, gerektiğinde tanıtımını yapıyoruz ve gerektiğinde de oralardan istifade ediyoruz. Konyamıza layık şekilde elimizde bulunan değerleri önce Konya halkına sonra ülkemize sonra da dünyaya yaymamız gerektiğine inanıyorum, dedi.

Tarihi Kentler Birliği Onursal Başkanı Metin Sözen ise; Selçuklu başkenti Konya, bu bölgenin düğüm noktası olmuş tarih boyunca bu düğüm içinde bizim gösterebileceğimiz en önemli merkezlerden biri. Büyükşehir her ölçekte yerleşim yerlerinden sorumlu artık. Kentin büyüklüğüne ve haritadaki yerine baktığınızda bu büyük kent bu bütçelerle Beyşehirini de Seydişehirini de, ne kadar ilçesi varsa hepsinin adil şekilde tarihi ve kültürel kimliğinin çıkması için çaba göstermek zorundadır. Bu minvalde Konya proje konusunda kendini öne çıkaran ve uluslararası boyuta gittiği zaman bunları rahatlıkla anlatabilecek boyutta bir büyüklüğe ulaşmaktadır, ifadelerini kullandı.

Çalıştay kapsamında; Kültürel Mirasın Korunmasında Deneyim Paylaşımı konulu bir panel düzenlendi.
Kültürel Mirasın Korunmasında Deneyim Paylaşımı konulu panelden sonra gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği Şubat Ayı Encümen Toplantısında Şanlıurfa Belediye Başkanı ve TKB Başkanı Nihat Çiftçi Encümen Üyelerine hediye taktim etti. Tarihi Kentler Birliği Konya Çalıştayının ardından katılımcılara yönelik inceleme gezisi gerçekleştirildi.

Tarihi Kentler Birliği Konya Bölge Çalıştayı, Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Şanlıurfa Belediye Başkanı ve TKB Başkanı Nihat Çiftçi, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile çeşitli illerden belediye yöneticilerinin, akademisyenlerin ve uzmanların katılımıyla yapıldı.