1611 yılında Kütahya’da doğan, Dünyaca ünlü Seyyah Evliya Çelebi’nin doğduğu ev Belediyemizin kamulaştırması, Kütahya Evliya Çelebi Kültür, Hizmet ve Tarihi Eserleri Onarma Derneği destekleri ile yeniden yapılmıştır.

 

Konağın yanında yer alan eski yapı da, Belediyemizce satın alınarak Geleneksel el sanatlarımızın yaşatılacağı bir merkez haline getirilmiştir.

 

 

 

Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde (1651 -1652 yıllarında) Kütahya’ya ait notları arasında bahsedilen  Şengül Hamamı, yapıldığı tarihten yakın zamana kadar hamam olarak çalıştırılmıştır.


Hamam kültürünün Kütahya’da zaman içinde zayıflamaya başlamasıyla birlikte Şengül Hamamı da 1990’lı yılların sonuna doğru bu işlevini kaybederek kaderine terk edilmiş,mülkiyet sahibiyle 2005 yılında yapılan bir sözleşme ile Belediyemize 25 yıllığına irtifak hakkı alınmıştır. 2006 yılı ortalarına doğru başlatılan restorasyon uygulaması 2007 yılı ortalarında tamamlanmıştır. Yerel ve ulusal bazda yeraltı zenginliklerimizin tanıtılması ve sergilenmesi amacıyla Jeoloji Müzesi yapılmıştır.
 

 

Pirler Mahallesi, Germiyan Sokakta yer alan 1912 yılında yaptırıldığı kitabesinden anlaşılan Şapçı Konağı, 2006 yılında İl Özel İdaresinden Kütahya Belediyesince satın alınmış, 2007 -2008 yıllarında onarımı tamamlanmış ve 2010 yılında “Kütahya Kent Tarihi Müzesi” olarak ziyaretçilerin hizmetine açılmıştır.   

 


 

İl Merkezinde, Cedit Mahallesi, Lala Hüseyin Paşa Caddesinde yer alan 167 envanter numarayla tescilli konak, 2007 yılında Belediyemizce kamulaştırılmıştır. 19. yy. ortalarına tarihlenen konağın restorasyonuna 2008 yılında başlanmış,   2009 yılı başlarında tamamlanmıştır. Milli Mücadele Evi olarak, kültürel amaçla kullanılmaktadır.

 

 

Dünyaca ünlü; Kütahyalı Seyyah Evliya Çelebi’nin adını yaşatmak üzere, kentimizin tarihi önemli yapılarından Yüksek Kahve, Belediyemizce satın alınıp, restore edilip, iç donanımı hazır hale getirilerek, Kültür Turizm Bakanlığına tahsis edilmiş ve bugün Kültür ve Turizm BakanlığıncaEvliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak hizmete açılmıştır.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ülke çapında planladığı Edebiyat Müze Evlerinden Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanemiz, Kütahyalı edebiyatçıların ve eserlerinin de yer aldığı sayılı kütüphanelerden birisidir.

 

Geçmişte Yüksek Kahvede alt katta nalbant, işyeri ve üst katta da Edebi söyleşilerinin, şiir dinletilerinin yapıldığı özel bir sohbet mekanı idi.

 

Edebiyat Müze Kütüphanesi Türkiye’de 6 yerde bulunmaktadır.

-         Ankara'da Mehmet Akif Ersoy adına,

-         Adana'da Karacaoğlan adına,

-         Diyarbakır'da Ahmet Arif adına,

-         İstanbul'da Ahmet Hamdi Tanpınar adına

-         Erzurum'da Erzurumlu Emrah adına, Edebiyat Müze Kütüphanesi açılmıştır.

 

Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanemizde, edebi araştırmalar, şiir, biyografi, Kur’an, El yazması eserler, Kütahyalı Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi ve hayatını anlatan diğer eserler yer almaktadır. Ayrıca Türk yazarlarımızın, seçilmiş romanları, hikâyeleri 46 Dünya dilinde basılmıştır. Bu eserler müzemizde yer almaktadır.